Duun-stevnet 2017 i Holmestrand – i Duun-hagen lørdag 10.juni 2017

I Holmestrand kulturfestival er Duun-stevnet et årvisst innslag. Som vanlig foregår det ved Duun-huset, det vil si i Duun-hagen hvis været tillater det, andre lørdag i juni klokka 15.

Vi er vant til å møte kremen av Duun-forskere og Duun-kjennere som foredragsholdere på Duun-stevnet. I år får vi besøk av Einar Vannebo. I november 2016 tok han doktorgraden på ei avhandling med tittelen «Å vera menneske. Religion og menneskesyn i Olav Duuns dikting».

Men – vil noen tenke: Duun og religion? Var ikke Duun en skarp kritiker av bedehuskulturen? Har Duun annet enn harsellas til overs for pietismens klamme hånd over de troende? Er ikke Duun nådeløs mot kyniske forkynnere og knelende hyklere?

Einar Vannebo ser disse sidene av Duuns tekster, men dette er ikke alt som er å si om religion og menneskesyn i Duuns dikting. Olav Duun vokste opp i et troende hjem. Særlig faren utvikla seg til en streng pietist, og mora slutta seg til han. Da odelsgutten Olav Duun reiste fra hjembygda for å bli lærer, og med en drøm om å bli forfatter, ville han også bryte med den strenge pietismen.

Men Olav Duun hadde fått med seg grundig Bibelkunnskap, - ikke bare kritisk kjennskap til bedehusmiljøet. Duuns forfatterskap viser inngående kjennskap til Bibelen og sentrale tema i kristen tradisjon og teologisk debatt. Denne kunnskapen er nedfelt i Duuns forfatterskap, både i språk, motiver og tekst-struktur. Einar Vannebo kaller derfor foredraget sitt «Olav Duun og Bibelen».

Ut over foredraget inneholder Duun-stevnet som vanlig musikk-innslag. I år synger Arild Sundt solo ved åpningen. Brødrene Bacchus synger etter foredrag og spørrerunde.

I pausen etter foredraget blir det som vanlig Duun-kafe med Emmas eplekake og annet godt.

Før stevneprogrammet, fra ca. klokka 13.30, og etterpå, fram til ca. klokka 17.30, blir det omvisninger i Duun-huset for kr. 50 pr. person.

Til stevnet er det gratis adgang, men vi selger lodd med spennende gevinster, så ta med mynter og sedler. Det er fint om mange også tar med noe å sitte på. Ved regnvær flytter vi inn.

Arrangør: Gruppe 65 i samarbeid med Olav og Emma Duuns stiftelse. Foto av Duun-huset: Roy Stranna

Kontakpersoner: