Tekststørrelse: 100%
Ramberg skole - Olav Duuns skole
Ramberg skoles historie lever videre. I forbindelse med Duun-stiftelsens åpne søndager sto historien til Ramberg skole på programmet 31. august.
Trond Flannum fra Reidvin-tunet fortalte til et lydhørt publikum om hvordan skolens historie lever videre på bygdetunet i Hillestad.
I 1988 var det bestemt at den da 97 år gamle skolen skulle rives. Ei bevaringsgruppe sørget for at den etter avtale med Statens Vegvesen ble demontert og flytta til Reidvin-tunet.
Historieinteressen våkner
Interessen for skolens historie våknet under dette arbeidet. Det ble startet et møysommelig arbeid for å registrere elevene som hadde gått ved skolen og lærerne som hadde undervist.
Olav Duun kom til Botne i 1908 og trådde ut og inn av skolehuset i 19 år. Flannum fortalte at en av de tre lærerne det ble fortalt historier om, var nettopp Duun. Vi deler litt av historien her, fortalt av Christoffer Ramberg:
”Det ble sagt om Duun -Den mannen må ha vilje av stål, som kunne klyve opp og ned den stupbratte klova hver eneste dag året rundt. Ja, det var flere av guttene som prøvde å følge læreren i klova, men de fleste måtte gi opp. Rambergklova ble en slags testbane hvor en fikk vist hva slags kar en var. Plutselig kunne læreren si -Ut på veien retning sør og jentene først. Da var det full marsj forbi setervollen til Snugg, opp klova og ut til Rambergkastet. Så helomvending og ned igjen.
En annen hendelse som Christoffer husket var da han kom over læreren inne i skogen. Da satt Duun på en stubbe og lekte med småfuglene. Med lomma full av havrekorn satt han og lokka til seg fuglene. Til slutt satt de på hodet hans, ja til og med hentet de kornet som lærerne hadde satt mellom tennene.”
Wienerbrød, varm sjokolade og eventyr
På Duuns bursdag 21. november, spanderte han wienerbrød og en kopp sjokolade på alle barna og han leste eventyr. Han må ha vært glad i å lese eventyr, det var på en måte hans velsigning til barna.
Lærer Duun var også sterkt engasjert i skolemiljøet, og ble både nestformann og formann i Botne Lærerforening.
Reidvin-tunets arbeid
Reidvin-tunets formann, Bjørn Langfjæran, fortalte om det frivillige arbeidet som gjøres ved bygdetunet og arrangementene de har gjennom året.
Tunet består blant annet av låve fra Nøtnes gård i Hof fra ca 1752 og Kåre Holts dikterstue, gitt til tunet etter hans død, i tillegg til skolen. For tiden er det under oppføring et stabbur fra Ende gård i tidligere Botne. Dette er det eldste gjenværende stabbur i Holmestrand, og er fra 1700-tallet.
På tunet finner man også den nydelige urte- og staudehagen deres.
Bildetekst: Trond Flannum fortalte noen av historiene de har samlet fra skolen - om lærerne som har undervist der og elevens beretninger om disse. (tekst og foto:Helga Opsett)
- Les mer: Reidvintunet.no